Projekt „Časná kardiopulmonální resuscitace a časná defibrilace v JčK“ v roce 2018

 

Originální zpráva ve formátu PDF

 

Projekt „Časná kardiopulmonální resuscitace a časná defibrilace v JčK“

v roce 2018

Cíl projektu

Zpřístupnění časné kardiopulmonální resuscitace a časné defibrilace v těch místech Jihočeského kraje, kde se dá předpokládat delší dojezdový čas výjezdové skupiny ZZS JčK.

 

Od srpna 2017 využívá Zdravotnická záchranná služba JčK v indikovaných případech, zejména v případě náhlé zástavy oběhu, vyžádanou první pomoc vyškolenými first respondery z řad spolupracujících organizací a složek IZS. V roce 2018 došlo k dalšímu rozšíření projektu a zařazení nových jednotek z dalších složek IZS.

V rámci projektu „Časná KPR a časná defibrilace v Jihočeském kraji“ vyškolilo Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS JčK v roce 2018 372 nových first responderů.

Vhodná místa pro zařazení jednotek do systému FR jsou vybírána na základě analýzy případů náhlé zástavy oběhu a kardiopulmonální resuscitace v Jihočeském kraji a s přihlédnutím k lokálním podmínkám a možnostem.

Aktuálně je v systému FR ZZS JčK zařazeno dvanáct jednotek profesionálních hasičů, devět jednotek dobrovolných hasičů, deset hlídek Policie ČR, pět stanic Horské služby, tři základny Vodní záchranné služby viz. tabulka.

 

 

Složky IZS zapojené do projektu k 31. 12. 2018

 

Hasičský záchranný sbor (JPO I) 12x

Soběslav, České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Křemže, Jindřichův Hradec, Dačice, Písek, Prachatice, Strakonice, Blatná, Tábor

JSDHO 9x

České Velenice (JPO II), Suchdol nad Lužnicí (JPO II), Bechyně (JPO III), Netolice (JPO III), Nová Bystřice (JPO III), Nová Včelnice (JPO III), Nové Hrady (JPO III), Slavonice (JPO III), Velešín (JPO III)

Policie ČR 10x

Volyně, Veselí nad Lužnicí, Lišov, Lipno nad Vltavou, Protivín, Čimelice, Zvíkovské Podhradí, Horní Vltavice, Radomyšl

Horská služba Šumava 5x

 

Zadov, Kvilda, Kubova Huť, Kramolín, Nová Pec

Vodní záchranná služba 3x

Orlík – Marina Orlík, Lipno – Dolní Vltavice, Lipno – kemp Modřín

 

 

Zásahy first responderů v roce 2018

Zdravotnické operační středisko ZZS JčK vysílá first respondery na místo události v případě, že se jedná o náhlou zástavu oběhu či případ tonutí a dojezd jednotky FR je kratší než předpokládaný dojezdový čas výjezdové skupiny ZZS JčK. Zároveň běží standardní postupy ZOS, tedy aktivace výjezdových skupin ZZS JčK a poskytování telefonicky asistované resuscitace.

V roce 2018 proběhlo 35 aktivací, z toho bylo 32 úspěšných (FR vyjeli k události):

  • 28 x dobrovolní hasiči
  • 4 x profesionální hasiči
  • 2 x Horská služba
  • 1 x policisté

Ve 21 případech se na místě potvrdila srdeční zástava a z toho v 6 případech byl přístrojem AED detekována maligní arytmie a podán defibrilační výboj.

Více než v polovině případů (56%) byla jednotka FR na místě 5 a více minut před příjezdem posádky ZZS. Pouze ve dvou případech dojeli FR až po ZZS (2 a 3 minuty). Medián rozdílu mezi dojezdem FR a výjezdové skupiny ZZS JčK byl 7 minut.

Tato čísla potvrzují, že systémový prvek first responderů zvyšuje kvalitu poskytované první pomoci před příjezdem zdravotnické záchranné služby.

Registr AED na území Jihočeského kraje

Zároveň s projektem „Časná KPR a časná defibrilace v Jihočeském kraji“ byl vytvořen registr AED v Jihočeském kraji. Aktuálně v něm evidujeme 96 stacionárních AED (včetně dvou stacionárních boxů s veřejně přístupným AED, které byly zprovozněny v roce 2018 (v obci Rudolfov a na vrcholu Kletě). Umístění těchto přístrojů spolu s dalšími důležitými informace se zobrazuje v mapových podkladech ZOS ZZS JčK a operátor linky 155 v indikovaných případech může instruovat zachránce o přítomnosti AED v dosahu a jeho využití při telefonicky asistované resuscitaci před příjezdem profesionální pomoci.

Kromě zásahů first responderů evidujeme v Jihočeském kraji v roce 2018 tři použití AED v rámci první pomoci před příjezdem posádky ZZS.

 

 

 

Řetězec přežití jsou základní kroky, které vedou k záchraně života. Nutnou podmínkou pro kvalitní přežití je rozpoznání akutně vzniklé situace ohrožení života, zavolání na tísňovou linku 155 a okamžité zahájení resuscitace a v případě potřeby poskytnutí defibrilačního výboje k nápravě maligní arytmie.

Včasné provedení defibrilace výrazně zvyšuje šanci na přežití postiženého. Zdravotnická záchranná služba JčK děkuje všem first responderům za spolupráci a osobní nasazení při zásazích v uplynulém roce 2018.

Naším společným cílem je chránit to nejcennější, lidský život.